Προ 50 περίπου ημερών έλαβα από τον κ. Κων. Ε. Φραγκομίχαλο, Ιστορικό και PhD (Lon), ένα μικρό βιβλίο (45 περίπου σελίδων), το οποίο πραγματεύεται τον βίο και τον τραγικό θάνατο[1] της Αγίας Μαρκέλλας, και εις το οποίο δίδονται κάποιες απαντήσεις σε κάποια αναπάντητα ερωτήματα που υπήρχαν στο παρελθόν.
Στο ίδιο διάστημα πήγαμε σε κάποια προσκυνηματική εκδρομή στην Κόνιτσα, η οποία είναι 62 χιλιόμετρα ΒΔ των Ιωαννίνων, κοντά στα Ελληνο-Αλβανικά σύνορα. Εκεί συνήντησα δύο κυρίες, με Αλβανική καταγωγή, με το όνομα Μαρκέλλα, εκ των οποίων σίγουρα η μία ήταν Χριστιανή Ορθόδοξη, για την άλλη δεν είμαι σίγουρος! Παίρνοντας λοιπόν τηλέφωνο τον κ. Φραγκομίχαλο να τον ευχαριστήσω, διότι μου έστειλε το βιβλίο του «τιμής ένεκεν», έμαθα ότι το όνομα Μαρκέλλα είναι… δυτικής προέλευσης και αρκετά διαδεδομένο στην Ευρώπη!…
Την ίδια έκπληξη είχα δοκιμάσει και προ ετών, όταν φεύγοντας από το Λονδίνο (Νοσοκομείο-Πανεπιστήμιο Χάμερσμιθ) και πηγαίνοντας στο Σηάτλ (Ηνωνένες Πολιτείες, Βρετανική Κολομβία, Πανεπιστήμιο Γεώργιος Ουάσινγκτον) συνήντησα Ιερέα στην Ενορία μου (Παναγία) με το όνομα… Όμηρος και ο οποίος, νεότατος (43 ετών) πέθανε κολυμπώντας με το ψαροντούφεκο στο χέρι σε παραλία της Πελοποννήσου, του χωριού του δηλαδή, όπου είχε πάει για τις καλοκαιρινές του διακοπές!… Τότε έμαθα ότι σύγχρονοι Άγιοι με αρχαία ονόματα υπάρχουν και εορτάζονται με το σύγχρονο Ελληνο-Ορθόδοξο Χριστιανικό Εορτολόγιο!
Αγαπητοί Αναγνώστες,
«Γηράσκω αεί διδασκόμενος» έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι! Σας αποχαιρετώ, ευχόμενος Χρόνια Πολλά και Καλά σε όλους Σας και ιδιαιτέρως στον κ. Φραγκομίχαλο εις τον οποίον και αφιερώνω το παρόν άρθρο μου.
Και πάλι Καλή Χρονιά, πάντα με ΑΓΑΠΗ!
Αναστ. Ι. Τριπολίτης
Ιατρός (αποφεύγω να γράφω τίτλους)
[1] Δεν εισέρχομαι σε λεπτομέρειες διότι – υποτίθεται – ότι ο μέσος αναγνώστης (τουλάχιστον ο Χιώτης) γνωρίζει λίγο-πολύ τα της Αγίας Μαρκέλλας.